Veterinarska stanica Vinkovci

Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon - Sub: 07:00 - 19.00, Ned: 08:00 - 12.00
Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon – Sub: 7 – 19
Ned: 8 – 12

Deratizacija miševa i štakora

Postupak deratizacije potrebno je napraviti temeljito i efikasno kako bi se riješio problem glodavaca, njihove biologije i biološke reprodukcije.

Tragovi prisustva glodavaca

  • Mišji izmet uz rubove,
  • Jak miris mišjeg urina,
  • Glodani dijelovi površina i namještaja.

Načini provođenja deratizacije:

  • Postavljanje deratizacijske meke (mamak i pšenica),
  • Postavljanje ljepljivih tunela i ljepljivih ploča.

Kako se riješiti glodavaca?

Prilikom obavljanja deratizacije potrebno je provjeriti sve prostorije te utvrditi moguća mjesta ulaska glodavaca i njihovu infestaciju. U objektima u kojima se stanuje (stanovi, kuće) preporučujemo postavljanje ljepljivih deratizacijskih instalacija, dok u podrumima, tavanima i dvorišnim objektima predlažemo odgovarajuće kutije s deratizacijskom mekom.

Kod pojave glodavaca u stanu potrebno je temeljito oprati i očistiti sve površine. Ako je infestacija glodavaca velika preporučujemo dezinfekciju prostora.

Štakori u nastanjene prostore ulaze u jesen i zimu, u potrazi za hranom, zbog topline, porasta podzemnih voda, a u proljeće zbog topljenja snijega i obnove potomstva. Štakori ulaze u kuću ili stan kroz kanalizaciju i WC školjku, kroz razne otvore ili otvore koje sami proglođu. Ponekad mogu proglodati i betonske temelje. Stoga je potrebno preventivno zatvoriti sve otvore u stanu, kao i spuštati dasku za WC. Dolaskom hladnijih dana štakori napuštaju prirodne uvjete i zavlače se u štale, tavane, podrume i skladišta hrane u domaćinstvima. Izmet je zašiljen na rubovima veličine i oblika koštice masline.

Domaći miš

Miševi (Mus) su rod glodavaca iz potporodice pravih miševa. Najpoznatija vrsta iz ovog roda su domaći miševi. Osim njih, ovaj rod obuhvaća još 37 vrsta od kojih su neki, kao domaći miševi, hemerofili, dok su drugi životinje koje žive daleko od ljudi, povučeno, u šumama. Kao i većina glodavaca, miševi su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih se, naravno, može sresti i po danu, osobito ako ih brojčano ima više na nekom području. Miševi u danu pojedu oko 10% svoje ukupne težine.

Smeđi štakor

Smeđi štakori su slični mišu i dožive oko 5 godina, a po prehrani su svejedi. Štakori često žive na staništima blizu ljudskih naselja, ili u naseljima i domovima ljudi, usred obilja hrane. Uglavnom su štetočine. Štakori mogu biti prenositelji nekoliko ljudskih parazita što izaziva higijenski problem stanovništva, posebno u velikim gradovima, gdje žive u kanalizacijama.