Veterinarska stanica Vinkovci

Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon - Sub: 7:00 - 19.00, Ned: 7.00 - 12.00
Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon – Sub: 7 – 19
Ned: 8 – 12

Dezinsekcija buha

Izvor svih buha u stambenom prostoru obično su kućni ljubimci poput pasa, mačaka pa čak i ptica. Buhe se prenose s vanjskog prostora, posebno tijekom ljeta kada se njihova populacija povećava. Ova migracija buha s domaćina na mjesta gdje ljubimci borave uključuje tepihe, tapecirani namještaj i krevete. Buhe se hrane sišući krv, i ako im “prirodni” domaćin nije lako dostupan, buhe će prijeći na čovjeka kako bi se hranile njegovom krvlju.

Što možete poduzeti ako u stanu ili kući imate buhe?

Važno je redovito tretirati kućnog ljubimca protiv buha i svakodnevno održavati higijenu njegovog ležišta, uključujući košare i jastuke. Ovo uključuje redovito čišćenje, usisavanje i provjetravanje prostora. Preporučuje se usisavanje cijelog stambenog prostora, s posebnim naglaskom na tepihe i tapecirani namještaj, a vrećicu od usisivača odmah iznijeti van iz stambenog prostora.

Sljedeći korak u borbi protiv buha je tretiranje prostora s insekticidom u obliku spreja ili praška. Insekticidi u obliku spreja pogodni su za tretiranje namještaja jer ne ostavljaju mrlje, dok se insekticidi u obliku praška preporučuju za kutove, tepihe, prostor iza ukrasnih lajsni itd. Prostor ispod tepiha također treba biti tretiran. Preparat treba ostaviti da djeluje najmanje jedan sat uz otvorene prozore, nakon čega je potrebno sve ponovno usisati (uz zamjenu vrećice) i podove prebrisati vlažnom krpom. Preporučuje se ponoviti cijeli postupak još nekoliko puta, s razmacima od 7 dana, kako bi se osiguralo učinkovito suzbijanje buha.