Veterinarska stanica Vinkovci

Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon - Sub: 7:00 - 19.00, Ned: 7.00 - 12.00
Kontakt broj
Radno vrijeme
Pon – Sub: 7 – 19
Ned: 8 – 12

Dezinsekcija mrava

Suzbijanje mrava, poznato i kao dezinsekcija, izvodi se prskanjem, špricanjem, zaprašivanjem ili nanošenjem gela na površine. Insekticidni preparat, razmućen u vodi, raspršuje se po podlozi zgrada ili domaćinstava gdje su zabilježeni problemi s mravima. Površine koje nisu prikladne za orošavanje, poput kuhinjskih elemenata i kupaonskih ormarića, tretiraju se odgovarajućim gelom. U domaćinstvima su najčešći obični žuti mravi i faraonski mravi, a dezinsekcijom ih je moguće učinkovito i brzo eliminirati iz prostora.

Priprema prostora za dezinsekciju mrava

Prije samog postupka dezinsekcije, važno je organizirati prostor na odgovarajući način. Potrebno je pripremiti prostor tako da se hrana pohrani, a posuđe se izmjesti iz kuhinjskih elemenata kako ne bi ometalo proces dezinsekcije. Također, preporučuje se pomicanje namještaja od zida kako bi se olakšao pristup područjima koja su pogođena infestacijom.

Da biste osigurali sigurnost, preporučuje se da djeca i kućni ljubimci ostanu izvan tretiranih prostorija dok se primijenjeno sredstvo potpuno ne osuši, što obično traje između 30 minuta i 1 sat.

Nakon tretiranja, preporučuje se da tretirane površine ne budu prane najmanje 4-5 dana. Važno je napomenuti da insekticidni gel nije otrovan za ljude i pruža dugotrajnu zaštitu, čime se eliminira potreba za uklanjanjem iz prostora.

 

Kako se riješiti mrava u stanu?

Za učinkovitu kontrolu mrava, preporučuje se tretirati sve prostorije u stanu s odgovarajućim sredstvom za suzbijanje ovih insekata. Tretiraju se površine koje mravi koriste za kretanje, poput kutova, pukotina, kupaonskog i kuhinjskog namještaja itd. Važno je napomenuti da odabrano sredstvo ima odgodu djelovanja, omogućujući mravima povratak u njihovo gnijezdo i kontaminiranje legla.